Cascara, čaj z dužiny kávových čerešní konečne aj u nás

V článku sa dozviete: 

  • Prečo konečne?
  • Čo je to Casacara
  • Ako chutí a ako sa pripravuje
  • Prečo nie je jedno, z akej kávy pochádza
  • Ktorá je podľa nás tá najlepšia
  • Obsah kofeínu v cascare

Cascara sa od tohto roka môže predávať legálne

Do 4. februára 2022 nemohla byť v EU Cascara predávaná ako potravina. Dala sa kúpiť, ale iba na čierno. Zakladáme si na tom, že veci robíme tak, ako sa robiť majú, a preto sme svoj lov na tú správnu cascaru začali až po jej schváleni v EU ako Novel Food*. 

Čo je to Cascara

Plody kávy tvoria "čerešne", ktoré majú šupku, dužinu a kôstku (zvyčajne 2 kôstky/fazuľky - 2 kávové zrná).

www.gcrmag.com

Pri mokrom spracovaní sa dužina so šupkou oddelí od kôstok. Kôstky sa premývajú, až sa zbavia dužiny úplne a potom sa sušia. Šupky s dužinou, ak sú výnimočné, sa sušia na slnku, často sa prevracajú, a tak vzniká cascara. Ak sú šupky obyčajné a nie vysoko kvalitné, použijú sa ako ekologické hnojivo. 

Ako chutí Cascara

Veľmi to záleží od odrody a kvality spracovania. Pri spracovaní je ľahké spraviť chybu a cascara zatuchne, alebo splesnie. Len cascara, ktorá dostala more lásky, bude chutiť úžasne. Pili sme už cascaru, ktorá nebola dobrá. Z našich skúseností patrí medzi najlepšie tá z Panamy. Naša prvá cascara pochádza z farmy CARMEN ESTATE v Paname. Nájdeme v nej slivky, hrušky a marhule. 
Chutí sladko, ale nie príliš, je kvetovo voňavá a má nádhernú jemnú aciditku. Je to osviežujúce a veľmi príjemné všeobecne. S kávovou chuťou to nemá nič spoločné. Je to príjemný ovocný čajík so sýtou chuťou, intenzívnou nádhernou vôňou a krásnou aciditou. Nepoznám nikoho, kto by na cascaru povedal, že "nie, toto mi nechutí." 

Ako sa pripravuje

Základný recept:  50g cascary zalejeme 1 litrom filtrovanej vody teploty 95 stupňov celzia. Necháme luhovať 10 minút.

Toto je základný recepť. Utrhnite sa z reťaze a skúste iný :)

Cold brew cascara? 150 g Cascary zalejeme litrom studenej vody a necháme v chladničke 24 hodín. 

Cascara sa často používa aj ako zložka pre rôzne kávové drinky. Opakujem, odhoďte zábrany a experimentujte. 

 

Cascara a množstvo kofeínu

Chlapci zo Squaremile si už pred nejakým časom nechali zmerať množstvo kofeínu v cascare. Vyšlo im, že ak varili výluh z 20 g cascary v litri vody, tak tento výluh obsahoval cca 110 mg. Ak jedna porcia je 250 ml, tak obsah kofeínu bude cca 28 mg. V rovnakej dávke filtrovanej kávy bude cca 100 mg, v double espresse bude cca 130 mg.  Náš recept na cascaru počíta s 50 mg cascary na 1 liter, čiže obsah kofeínu bude cca 68 mg, teda menej ako v iných kávových receptoch. Treba mať však na pamäti, že kofeín tam je a nepiť litre cascary len preto, lebo výborne chutí.

Vyskúšajte tú našu 

 

 *Definícia Novel Food je potravina, ktorá sa v EU nekonzumovala ľudmi v signifikantnom množstve pred 15 májom 1997. Novel Fool môže byť novo vytvorená, inovatívna potravina, ako aj potravina ktorá sa tradične konzumuje mimo EU.

Zanechaj komentár

Všetky komentáre sú pred publikovaním moderované